Bu, binlerce yıldır filozofları ve bilim adamlarını rahatsız eden bir sorudur: Özgür irade bir yanılsama mıdır?
Şimdi yeni bir çalışma, beyindeki kaotik elektriksel aktivitenin “arka plan gürültüsüne” gömülü gizli bir sinyalden özgür iradenin ortaya çıkabileceğini ve bu aktivitenin insanların bilinçli olarak bir şeyler yapmaya karar vermesinden önce yaklaşık bir saniye sürdüğünü öne sürüyor.
“Amaçlı niyetler, arzular ve hedefler, kararlarımızı doğrusal bir neden-sonuç tarzında yönlendirirken, bulgumuz, kararlarımızın herhangi bir zamanda sinirsel gürültüden de etkilendiğini gösteriyor. Radyo statiğinin bir radyo istasyonunu taşımak için kullanılması gibi, bu rastgele ateşleme veya gürültü, bilincimizin üzerinde hareket ettiği taşıyıcı bile olabilir.”
Bengson, bu arka plan gürültüsünün insanların yeni durumlara yaratıcı bir şekilde yanıt vermesine izin verebileceğini ve hatta insan davranışına “özgür irade tadı” verebileceğini söyledi.
Önceden belirlenmiş veya rastgele
Sir Isaac Newton’un klasik mekanik yasaları, evrenin her neden için kaçınılmaz bir etkiye sahip deterministik olduğunu öne sürdü. Newton mantığına göre, “özgürce” verilen bir karar, ondan önce gelen eylemler tarafından tamamen önceden belirlenir.
Ancak kuantum fiziği, atom altı parçacıkların davranışlarının doğaları gereği öngörülemez olduğunu ortaya çıkardı. Sonuç olarak, yerçekimi ve elektromanyetizma gibi fiziksel kuvvetler, geçmiş olaylara dayalı olarak geleceği tam olarak belirleyemez ve atom altı parçacıkların rastgele davranışları aracılığıyla çalışmak için özgür iradeye küçük bir pencere bırakır.
Yine de pek çok filozof, küçük parçacıkların rastgele davranışının özgür iradeye dönüşebileceğinden şüphe duyuyor çünkü kuantum etkileri büyük ölçekte pek etki göstermiyor.
1970’lerde yapılan deneyler de insan iradesi hakkında şüphe uyandırdı. Merhum sinirbilimci Benjamin Libet tarafından yürütülen bu araştırmalar, beynin hareketi planlayan ve yürüten motor korteks denilen bölgesinin, insanların bir düğmeye basma kararından önce harekete geçtiğini ortaya çıkardı ; karar” insanların bilinçli kararları alınmadan önce.
Gizli sinyal?
Bilinçli karar verme hakkında daha fazla bilgi edinmek için Bengson’ın ekibi, bir ekrana baktıklarında ve sağa veya sola bakma konusunda keyfi bir karar vermeleri istendiğinde 19 üniversite öğrencisinin beyin dalgalarını ölçmek için elektroensefalografi (EEG) kullandı.
İnsanlar karar verdiklerinde, karakteristik bir sinyal bu seçimi belirli beyin bölgelerine yayılan bir elektriksel aktivite dalgası olarak kaydetti.
Ancak büyüleyici bir şekilde, kafanın arkasından gelen diğer elektriksel faaliyetler, bilinçli karar vermenin imzası ortaya çıkmadan 800 milisaniye öncesine kadar insanların kararlarını tahmin etti.
Bu beyin aktivitesi kesin bir sinyal değildi – “gürültü” idi, beynin her yerde bulunan ve görünüşte rastgele elektrik ateşinin bir parçasıydı. Aslında, sinirbilimciler genellikle bu arka plan gürültüsünü anlamsız buluyorlar ve beynin belirli bir göreve tepkisini anlamaya çalışırken bunu çıkarıyorlar, dedi Dallas’taki Teksas Üniversitesi’nden bir sinirbilimci olan ve çalışmaya dahil olmayan Rick Addante.
Başka bir deyişle, beynin arka plan gürültüsündeki gizli bir sinyal, insanların bilinçli kararlarını onlar vermeden önce dikte ediyor gibiydi.
Addante, WordsSideKick.com’a “Bu konuda çılgın olan şey bu. Bu sadece gürültü değil” dedi. “O zaman soru, nedir ve içerdiği bilgi nedir?”
Açık soru
Addante, yeni çalışmanın özgür iradeyi kanıtlamadığını veya çürütmediğini söyledi.
Addante, “Kararımıza katkıda bulunan bilinçli farkındalığımızdan önce başka bir şey olursa, o zaman özgür irademizin kapsamı hakkında soru ortaya çıkar” dedi. Öte yandan, bulguların araba sürmeyi önererek özgür iradeye kapı açabileceğini, ancak bunun beynimizdeki rastgele arka plan gürültüsüyle tamamen aynı olmadığını söyledi.
Ancak Amsterdam Üniversitesi’nde sinirbilimci olan Ali Mazaheri, sonuçları gerçek özgür iradeye bir darbe olarak görüyor.
Çalışmada yer almayan Mazaheri, bulguların, beynin duyusal işleme sistemlerini ateşlemedeki önceki önyargıların bir araya geldiğini ve insanların bilinçli beynin daha sonra takip edeceği kararlar almasına yol açtığını gösterdiğini söyledi.
Yararlı illüzyon?
Ama özgür irade bir yanılsamaysa, neden bu kadar gerçek hissettiriyor?
Bu hâlâ bir muamma olsa da, teorilerden biri, seçim yanılsaması olmadan hayatın çok iç karartıcı olacağı ve insanların hayatta kalmasını ve üremesini zorlaştıracağı yönünde.
Mazaheri, “Fikir, özgür irade yanılsamasını hayattan geçmek için bir eser olarak gördüğünüzdür.” Dedi.
Yeni bulgular Nisan ayında Journal of Cognitive Neuroscience’da yayınlandı.