Missouri, eyaletin en değerli ekosistemleri arasında ormanlar bulunan bir dizi doğal kaynağa ev sahipliği yapmaktadır. İklim değişikliğinin tetiklediği daha yüksek sıcaklıklar, küresel olarak ekosistemleri etkilediğinden, ormanlar bu değişikliklere uyum sağlamak ve daha sıcak bir dünyada hayatta kalmalarını sağlamak için baskı altındadır.
Yeni çalışmada Jeffrey Wood, tüm ormanların kuraklığa nasıl tepki verdiğini açıklayan “ekosistem solma noktası” kavramını ortaya koyuyor.
Wood ve araştırma ekibi, ormanların ekosistemin solma noktasına ulaştıklarında, karbondioksiti emme yetenekleri de dahil olmak üzere, düzgün şekilde işlev gösteremediklerini keşfetti. Wood, kuraklık dönemlerinde ormanın nasıl davrandığını öğrenmek için, ormanın ne kadar sulu olduğunu gösteren evapotranspirasyon (havaya su kaybı) ölçümlerini ve ekosistem su durumunu birleştirdi.
Ziraat, Gıda ve Doğal Kaynaklar Koleji‘nde yardımcı doçent olan Wood, ”Ormanların kuraklığa tepkisini anlayabilmemizin motive edici nedeni, küresel olarak kuraklığın şu anda önemli olması ve daha iyiye gitmesinin beklenmemesidir” diyor .
“Bu ekosistemleri anlamanın ve karakterize etmenin daha iyi bir yolunu geliştirmek istedik, böylece bu bilgileri bitki örtüsünün zaman içindeki dinamiklerini modellemeye yardımcı olması ve bu ekosistemler üzerindeki gelecekteki etkisini daha iyi anlamamıza yardımcı olması için kullanabiliriz.”
Wood ve ortak yazarları, ormanların stresinin nüanslarını anlama arayışında, 2012’de Ashland, Missouri‘nin 8 mil doğusunda yer alan 2.266 dönümlük bir açık hava laboratuvarı olan Baskett Ormanı‘nda meydana gelen aşırı kuraklık olayı sırasında toplanan verileri yeniden analiz ettiler. Bu çalışma, başlangıçta su ile tek bir hücre arasındaki etkileşimi anlamak için geliştirilmiş bir yöntem kullanıyor. Bu yöntem daha sonra yapraklara uygulandı ve Wood, bu çalışmada onu bütün bir ormanı analiz edecek şekilde genişletti.
Bu çalışmada, Missouri‘nin merkezindeki bu meşe-hickory ormanı, ekosistemin solma noktasına 2-4 haftalık aşırı kuraklık arasında ulaşıyor. Bu noktada, ormanın gençleşmesi için sırılsıklam yağmura ihtiyacı olacaktır.
Wood, “Ekosistem solma noktası, orman bu eşiği geçtiğinde, ormanın davranışında gözle görülür bir değişiklik olduğu için işlevsel olarak önemlidir ” diyor.
“Bu yüksek stresli duruma girdiğinizde, orman ortamdaki değişikliklere karşı oldukça tepkisizdir. Bu nedenle, güneş doğduğunda, ormanın açılıp fotosentez yapmaya başladığını düşünebilirsiniz, ancak orman ekosistemin solma noktasını geçmişse, ışıktaki değişikliklere tepki verme konusunda çok sınırlı bir kapasiteye sahiptir.
Bu çalışma, tüm ormanların su ilişkilerine ilişkin içgörü sunuyor; bu, araştırmacıların dünya çapındaki ormanların sıcaklık değişimlerini nasıl ele aldığını keşfetmeleri için yararlı bir araç.
“Ormanlar oldukça önemli; Wood, “Hala tam olarak anlamadığımız şekillerde hava ve iklimle bağlantılılar” diyor.
Araştırma Global Change Biology’de yayınlandı.