Birleşik Krallık’taki Words Matter yardım kuruluşu tarafından yaptırılan çalışma bu ay Child Abuse & Neglect dergisinde yayınlandı.
Çocuklukta sözlü tacizin (CVA) resmi olarak bir “kötü muamele biçimi” olarak tanınması çağrısında bulunuyor.
Bu tespiti yaparken Kuzey Carolina’daki Wingate Üniversitesi ve University College London’dan (UCL) araştırmacılar, CVA’yı inceleyen 149 nicel ve 17 nitel çalışmayı analiz etti.
Çalışmanın yazarları, istismarın tanımsal temalarının “olumsuz konuşma hacmi, tonu ve konuşma içeriği ile bunların anlık etkilerini” içerdiğini buldu.
Araştırmaya göre CVA’nın en yaygın failleri ebeveynler, anneler ve öğretmenlerdir.
CVA’nın bazı etkileri çocuğun hayatı boyunca sürebilir.
UCL, yaptığı açıklamada, istismarın obezite, artan öfke riski, madde bağımlılığı, depresyon ve kendine zarar verme gibi “temelde duygusal ve psikolojik yansımalar” yaratabileceğini söyledi.
Araştırmacılar CVA’yı tanımlamanın daha iyi bir yolu olması gerektiğini söylüyor.
Şu anda çocuklukta kötü muameleyi dört kategori içermektedir: fiziksel istismar, cinsel istismar, duygusal istismar ve ihmal.
Araştırma, çocuklukta duygusal istismarın yıllar geçtikçe “yaygınlığının arttığını” kaydetti.
Çalışmanın ortak yazarı ve UCL Psikoloji ve Dil Bilimleri Bölümü başkanı profesör Peter Fonagy, yaptığı açıklamada, “Çocuklara kötü muameleyi önlemek, çocuklarda ruh sağlığı sorunlarının yaygınlığını azaltmanın en etkili yoludur” dedi.
“Yeni yardım kuruluşu Words Matter’ın çocukluk döneminde çevrelerindeki yetişkinler tarafından yapılan sözlü tacize keskin bir şekilde odaklanması ve bu incelemenin, önemli bir değişiklik yapılmasına yardımcı olacağını ve bu riski etkili ve zamanında tespit edip yanıt verme çabalarımızı destekleyeceğini ve yönlendireceğini” ekledi.
Araştırmacılar, CVA’nın bir tür kötü muamele olarak kabul edilmesinin, bunu tanımlamak ve önlemek için bir “başlangıç noktası” olduğu sonucuna vardı.
Araştırmanın yazarları ayrıca yetişkinlere “çocuklarla sözlü iletişim sırasında güvenliğin, desteğin ve bakımın önemi” konusunda eğitim verilmesini de öneriyor.
Çalışmanın baş yazarı Wingate profesörü Shanta Dube, yaptığı açıklamada, “Çocukluk çağındaki sözlü tacizin, yaşam boyu olumsuz sonuçları nedeniyle, bir istismar alt türü olarak kabul edilmesi gerekiyor” dedi.