BEN SENDEN…
Anlam vermediğim çıkışlardan biridir bu sözcük. Ben senden daha iyiyim. Ben senden daha büyüğüm. Ben senden daha adamım. Ben senden daha solcuyum. Ben senden oyum, buyum, şuyum. Burada ben kimim? Sen kimsin? Önce bunu cevaplamak lazım.
Ben kimim sorusuna nasıl cevap verilir?
“Ben kimim?” sorusuna insanlar anne, baba ve atalarını sayarak veya sahip oldukları kültürel ve manevî değerlerden (dil, din, ahlâk, örf, adet, teknik vs.) bahsederek cevap verirler.
‘’Ben Ayşe Teyzenin oğlu Mehmet’im…’’
Sen kimsin sorusuna nasıl cevap verilir?
‘’Sen kimsin?’’ sorusuna insanlar anne, baba ve atalarını sayarak veya sahip oldukları kültürel manevi değerlerden (dil, din, ahlâk, örf, adet, teknik vs.) bahsederek cevap verirler.
‘’Ben Fatma Teyzenin oğlu Aliyim…’’
Cevap için kullanılan kalıp aynıdır. Değişen isimdir, renktir, dildir, dindir, meslektir… İkiz dahi olsanız, kişilik olarak değişkenlik gösterirsiniz. Bu değişkenler sizin bir başkasına göre üstünlüğünüz değildir. Zayıf noktalarınız vardır. Eksik kalan taraflarınız vardır. Bunların bir başka bireyde tamamlanmış olması, sizdeki tamamlananların bir başka bireyde eksik olması sizi üstün ya da daha iyi kılmaz. Sizi farklı yapan değişkenler bilgidir, tecrübedir, yaşanılan hayat, yürünen yol, görülen yerdir. Burada verdiğim örneklemeler geneldir. Dar kapsamlı değillerdir. Her biri kendi içinde bir çok şeyi kapsar. Peki farklılık nasıl elde edilir?
Plan Yaparak. İnsanlar gelişmiş bir planlama ve organizasyon yeteneğine sahiptir. Kendimize her zaman kesin ve ölçülebilir hedefler koymalıyız.
Rahatlamaya çalışarak. Her durumda sakinlik gereklidir. Soğukkanlı olabilmek bir ayrıcalıktır.
Harekete Geçerek. Koyduğunuz hedefler doğrultusunda harekete geçin. Birçok kişi için konfor alanının dışına çıkmak korkutucu bir tecrübedir. Oysa ki başarıya, gerektiğinde başarısızlığı da göze alarak yola çıkanlar ulaşır.
Kişisel bakımınıza dikkat ederek. Kendinizi fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak iyi hissetmek önemlidir. Bunun için kişisel bakımınıza zaman ayırın.
Pozitif Yaklaşarak. Hayata ve olaylara karşı pozitif bir yaklaşım sergileyin. Diyalog ve iletişimden kaçmayın. Gerekirse destek alın. Öfke kontrolünde kendinizi geliştirin. Ani çıkışlardan uzak durun.
Dinlemeyi öğrenerek. Dinlemek, öğrenmeye başlamaktır. Bunu unutmayın.
Paylaşarak. İnsanlar maddi ve manevi olarak paylaşmayı sever. Alan el kadar veren el de olmayı bilmek aynı zamanda erdemli bir insan olabilmenin gerekliliğidir.
Çok okuyarak. Başarılı insanlar daima geniş bir kütüphaneye sahiptir. İdeoloji gözetmeden okuyun. Unutmayın Sentezleme için tez ve antiteze ihtiyacınız vardır. Bunları size sağlayan bilgidir. Okumak bilginin akışıdır.
Bunları yazdıktan sonra bana sorabilirsiniz. Sen bunları yapıyor musun? Evet eksiğiyle fazlasıyla yapıyorum. Yaptığım için yazabiliyorum. Eksik fazla. Yaptığım için hayattan ne beklediğimi biliyorum. Eksik fazla. Yaptığım için bir ideolojiye sahibim. Eksik fazla…
Aynaya bakmaktan ve gördüğümden korkmuyorum. Kendimi beğeniyorum. Kendimi seviyorum. İnsan olduğum için bazen üzülüyor bazen mutlu oluyorum. Ama hiçbir zaman yaşamaktan vaz geçmiyorum. Dediğim gibi kendimi seviyorum. Her yeni gün benim için önemli. Her uyanış, her uykuya yatış benim için kıymetli. Ancak bunları düşündüğüm ya da yaptığım için kendimi bir başkasından üstün görmüyorum. 70 li yaşlarını yaşayan biri okuma yazma bilmeye bilir. Hayatı boyunca bir lokma bir hırka peşinde ömür tüketmiş olabilir. Aldığı yaş ile benden ileridedir. Her geçen gününde yaptığı konuşmaların toplamı beni geçin bütün sülalemin okuduğu kitaplardaki yazılardan daha fazladır. Onun öğrendiği, yaşadığı güne ben henüz ulaşamadım. Belki de hiç ulaşmadan öleceğim. Yaşadığım güne, deneyime, bilgiye baktığımda tek bir kişiden üstünüm. Kendimden. Başka kimseden üstün değilim. Kimsede benden üstün değil. Yargılamak, eleştirmek, kınamak hoş değil. Kendini bilmeden başkasını öğrenemezsin. İlk önce ben olabilmeye başarman lazım. Yoksa sen hiçbir şeysin…
Diğer köşede buluşmak üzere…