Save the Children tarafından yapılan yeni bir analize göre, bu yıl kötüleşen gıda krizleriyle karşı karşıya kalan 10 ülkede yaklaşık altı milyon çocuk açlığa itildi. Bu rakam 2022 yılına kıyasla yüzde 32 artış gösterdi.
Entegre Gıda Güvenliği Sınıflandırması (IPC) verilerine göre ocak ayından bu yana Sudan, Somali, Burundi, Cibuti, Gambiya, Haiti, Lübnan, Liberya, Senegal ve Malavi‘de 5,8 milyon çocuk ya da günde yaklaşık 16 bin çocuk kronik açlık seviyesine girdi. Bu da söz konusu ülkelerde toplam 24 milyon çocuğun açlık çektiği anlamına geliyor.
En ciddi kötüleşmenin yaşandığı Sudan’da her beş çocuktan ikisi bir sonraki öğünlerinin nereden geleceğini bilmiyor.
Sudan’da nisan ayında patlak veren şiddet olaylarının ardından kontrolden çıkan durum, bu yıl dört milyon çocuğu açlık ya da daha kötü kriz seviyelerine iterek 2022 yılına göre yüzde 74’lük şaşırtıcı bir artışa işaret etti. Sudan’da açlık sınırında yaşayan çocukların sayısı geçen yıl 1,4 milyon iken bu yıl iki katına çıkarak 2,9 milyona ulaştı.
Somali, 2023 yılında açlığın en çok kötüye gittiği ikinci ülke olurken, geçen yıla kıyasla bu yıl 500 bin çocuk daha açlıkla karşı karşıya kaldı. Açlık çeken toplam çocuk sayısı 3,5 milyona ulaştı.
IPC ölçeğine göre üçüncü aşama “kriz”, dördüncü aşama “acil durum” ve beşinci aşama ise “açlık, ölüm ve son derece kritik akut yetersiz beslenme seviyeleri” ile kategorize edilen en kötü senaryo.
Veriler, 2022 ve 2023’te karşılaştırılabilir IPC analizine sahip ülkeleri kapsıyor. Analiz üçüncü aşama ve üzerindeki çocukları içeriyor.
Çocuk sayılarının BM verilerine dayanılarak tahmin edildiği araştırmada, Ukrayna, Suriye ve Myanmar gibi 2023 yılında yeni analiz yapılmayacak ülkeler ve karşılaştırılabilir olmayan verilere sahip ülkeler hariç tutuldu.
Save the Children’da Açlık için Savunuculuk ve Politika Başkanı olan Nana Ndeda şunları söyledi:
Bu yıl, dört milyon çocuğun daha açlık çektiği Sudan dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde küresel açlığın hızla arttığını gördük. Açlık kaybedilmiş bir dava değil. Son yıllarda büyük ilerleme kaydedildi, ancak çatışmalar, ekonomik istikrarsızlık ve iklim krizi kötüleşirse açlık da kötüleşecek. Küresel açlığa bir son vermek istiyorsak, tüm temel nedenleri ele almamız gerekiyor. Bunu halının altına süpürmeye devam edemeyiz.”
Analizde Filistin yer almıyor
Demokratik Kongo Cumhuriyeti, ülkede açlık kriziyle karşı karşıya olan çocuk sayısındaki hafif azalmaya rağmen 2023 yılında da dünyanın en büyük çocuk açlığı krizi olmaya devam edecek. Bu yıl yaklaşık 13,5 milyon çocuk akut gıda güvensizliği yaşadı.
Genel olarak, çocukları etkileyen dünyanın en büyük gıda krizlerinden bazılarının hafifletilmesinde bir miktar ilerleme kaydedildiği, üçüncü aşama ve üzerindeki çocukların yüzdesiyle ölçüldüğü üzere durumun nispeten istikrarlı kaldığı belirtiliyor.
İşgal altındaki Filistin topraklarındaki açlık tehlikesi ise IPC tarafından izlenmediği için yapılan analizde yer almıyor.
Çocuklar ve diğer topluluk üyeleri bu tartışmalarda söz sahibi olabilmeli
Save the Children, dünya liderlerini akut gıda ve beslenme güvensizliğinin temel nedenlerini ele almaya çağırarak, ”Ancak küresel çatışmalara son vererek, iklim krizi ve küresel eşitsizlikle mücadele ederek ve COVID-19, çatışmalar ve iklim krizi gibi şoklara karşı daha az kırılgan olan daha dirençli sağlık, beslenme ve koruma sistemleri inşa ederek, önümüzdeki yıllarda aynı uyarıların tekrarlanmamasını sağlayabiliriz” dedi.
Ayrıca hükümetler, kalkınma ve insani yardım kuruluşları, iklim grupları ve özel sektör arasında daha fazla işbirliği çağrısında bulunuldu. Çocukların ve diğer topluluk üyelerinin bu tartışmalarda söz sahibi olabilmesi gerektiğinin vurgulandığı kurum açıklamasında, ”Hiçbir sektör veya müdahale tek başına gıda ve beslenme güvensizliğine yol açan birçok nedene ve kırılganlığa yanıt veremez, ancak birlikte bir etki daha etkili, verimli ve geniş ölçekli olacaktır” denildi.