Son iki yıldır, güneş enerjisi ve elektrikli araç satışlarındaki artış oranı, ısınmayı sanayi öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) üzerine çıkarmaya yardımcı olacak emisyon azaltma hedefleriyle uyumluydu.
Ancak yenilenebilir enerjinin 2030 yılına kadar üç katına çıkması, EV satışlarının çok daha keskin bir şekilde artması gerekiyor (şu anki %13’e karşılık tüm araç satışlarının %70’i) ve küresel ısınma durumunda enerji sektöründeki metan emisyonlarının %75 oranında düşmesi gerekiyor. Paris Anlaşması hedefine göre sınırlandırılacak. Metan, kısa vadede karbondioksitten 80 kat daha güçlü olan güçlü bir sera gazıdır.
Raporda, iklim eylemine yönelik yatırımların da 2023’teki 1,8 trilyon dolardan 2030’ların başında yıllık 4,5 trilyon dolara çıkması gerektiği belirtildi.
IEA İcra Direktörü Fatih Birol çevrimiçi bir basın etkinliğinde “Küresel iklim korkutucu bir hızla değişmeye devam ediyor” dedi, ancak “umutlu olmak için meşru nedenler var. Temiz enerjideki olağanüstü artış kapıyı hâlâ açık tutuyor.”
Raporda, son iki yılda güneş enerjisi kapasitesinin yüzde 50’ye yakın arttığı, elektrikli otomobil satışlarının ise yüzde 240 arttığı belirtildi.
Ancak kömür, petrol ve gaz üretimini de içeren enerji sektöründen kaynaklanan karbondioksit emisyonları endişe verici derecede yüksek olmaya devam ederek geçen yıl 37 gigatonluk yeni bir rekora ulaştı.
“2021 raporumuzda öngörüldüğü gibi düşmeye başlamak yerine fosil yakıtlara olan talep arttı” diyen raporda, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin yanı sıra kirli yakıtlardaki büyüme için temiz enerjiye yönelik tedarik zincirlerine yatırım yapılmamasına dikkat çekildi.
Emisyonları azaltma isteğinin artırılmaması, ek iklim riskleri yaratacak ve 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit derece) hedefine ulaşılmasını, pahalı ve şu anda yeterli ölçekte kanıtlanmamış karbon giderme teknolojilerinin yoğun bir şekilde uygulanmasına bağlı hale getirecek.
IEA, ülkelerin emisyonlarını önerilen seviyelere büyük ölçüde azaltmamaları halinde, bu yüzyılın ikinci yarısında her yıl yaklaşık beş gigaton karbondioksitin atmosferden uzaklaştırılması gerekeceğini söyledi.
Londra merkezli iklim düşünce kuruluşu Ember’den enerji analisti Dave Jones, “Şu anda almamız gereken eylemler giderek daha büyük boyutlara ulaşıyor ve planda hiçbir boşluk kalmadı” dedi.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının 2030 yılına kadar üç katına çıkarılması ve enerjiyi daha verimli hale getirerek daha az CO2 salımı sağlamak, bu yıl Kasım sonu ve Aralık ayında Dubai’de düzenlenecek bir sonraki küresel iklim zirvesine ev sahipliği yapanların da yaklaşan görüşmeler için ortaya koyduğu hedefler arasında yer alıyor.
Jones, “Bu işi yerine getirmek artık hükümetlerin elinde” dedi.