Sivas Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Kangal ilçesine bağlı Kangaltekkesi köyünde mermer ocağı açılması için ‘ÇED olumlu’ raporu verdi. Proje hakkında “ÇED Olumlu” kararı verildiği yönündeki duyuru metni Sivas Valiliği tarafından Kangaltekkesi köyü muhtarlığına ilan edilmek üzere gönderildi. Duyuru metni, tutanaklar ile Cevizlik köyü muhtarlığı ilan tahtasında 14 Aralık 2023 tarihinde ilan edildi. Köy sakinleri karara itiraz ederek Sivas İdare Mahkemesi‘ne yürütmeyi durdurma davası açtı. Mahkeme 7 Haziran’da köyde keşif yapılmasına karar verdi.
Mermer ocağı Kangal Tekkesi, Boğaz, Zerk, Bozarmut, Soğukpınar ve Davulbaz köylerinin kullandığı ortak içme su havzasının hemen üstündeki bölgede yapılmak isteniyor.
PROJE HUKUKA AYKIRILIKLARLA DOLU!
İptali talep edilen ÇED Raporundaki hataların ve bu hataların köylere vereceği zararların bir kısmı şöyle,
Proje alanı en yakın yerleşim yerleri olan Kangaltekkesi köyüne güneydogu yönünden 1000 metre, Boğaz köyüne kuzeydoğu yönünden kus uçuşu yaklaşık 2300 metre, Soğukpınar köyüne batı yönünden yaklaşık 4000 metre uzaklıkta yer almaktadır. Bu yerleşim yerleri toz emisyonu ve gürültü kirliliği olarak son derece olumsuz etkilenecektir.
Mermer çıkarılması hedeflenen sahada yer alan dereler, bölgedeki tarım ve hayvancılık ile geçimlerini temin eden köylerin tek su kaynağıdır. Bu bölgedeki proje safhasındaki diğer mermer madeni projeleri ile birlikte değerlendirildiğinde, bu derelerdeki suların bir kısmı, bu projelerde mermer madeni çıkartılması faaliyetinde kullanılacak, geri kalan sular ise gerek su yataklarının bu faaliyet esnasında tahrip edilmesi gerek ise bu faaliyet sırasında ortaya çıkan tozlar ile tarım ve hayvancılıkta kullanılamayacak hale gelecektir.
ÇED raporunda gerek fauna gerek flora çalışmalarında adı geçen kişilere ve uzmanlık alanlarına ilişkin bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır. ÇED Raporu yeteri kadar yerinde inceleme yapılmadan rapor hazırlanmıştır.
Proje kapsamındaki faaliyetler, yeraltı ve yer üstü su kaynaklarına olumsuz olarak etkileyecektir.
Proje sahasının yer aldığı sahanın, coğrafik konumu gereği ‘kümülatif çevresel etki değerlendirmesine’ konu edilmesi gerekliliği olmasına rağmen bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapılmamıştır.
Kangal ve çevre ilçeler sınırları içerisinde bulunan bu bölge, sahip olduğu hayvan ve bitki çeşitliliği , orman yapısı ile çok sayıda madencilik ve enerji alanında faaliyet gösteren projenin hedefi haline gelmiştir. Bir birinden bağımsız ancak aynı coğrafi zemini hedef alan bu projelerin; orman, yeraltı ve yerüstü su varlıklarıyla, tarım alanları, meralar ve yerleşim alanlarını, kısaca canlı yaşamını geri döndürülemez bir biçimde tehdit eder hale geldiği açıktır.
Çıkarılacak mermerin nasıl taşınacağı, proje sahasına yakın köy ve ilçe yolunun 30-35 ton bloklar halinde taşınacak olan mermer bloklarını taşımaya elverişli olup olmadığı, bölgedeki tarımsal faaliyetler ilgili kurumlardan sorulmamıştır.
ÇED raporunda proje kapsamında çalışacak personelin teknik/sosyal altyapı ihtiyaçları ÇED alanı içerisinde kurulu olan şantiyeden karşılanacak olup ilave bir altyapı planlaması yapılmadığı belirtilmiştir. Böyle bir eksikliğin ilerleyen süreçlerde pek çok probleme neden olacağı aşikardır.
Davaya konu ÇED raporunda sulama faaliyetleri için suyun Kangal Belediyesi‘nden alınacağı belirtilmişse de Kangal Belediyesi’nin maden faaliyetleri ile paylaşacak miktarda suyu bulunmamaktadır. Çok yakın geçmişte DIMER Madencilik yapmış olduğu maden çalışmasında Kangal Belediyesi’nden su alamamıştır. Maden faaliyeti sonrası sulama yapılamayacak tozlar insan yaşamına ve balıkların sağlığına telafisi imkansız derecede zarar verecektir.
ALEVİLERİN ZİYARETGAHI TEHDİT ALTINDA
Proje alanında yer alan; Alevi yurttaşların kutsal kabul ettiği, kurban kestiği Samut Baba Tekkesi de büyük tehlike altında bulunuyor.
“DAYANIŞMAYA BEKLİYORUZ”
Yapılması planlanan mermer ocağının iptali davasının avukatlarından B. Aslı HAN ve Barış BARIŞIK yaptıkları açıklamada şunlara değindi;
“Sivas’ın Kangal ilçesinin Kangaltekkesi köyü mevkiinde Şis Yusuf BEREKATOĞLU tarafından yapılması planan mermer ocağına verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” kararının iptali için civarda yaşayan köylülerin ve köy muhtarlığının vekili olarak 02 Ocak 2024 tarihinde yürütmeyi durdurma talepli dava açmış bulunmaktayız. Sivas idare mahkemesi ara karar ile yürütmeyi durdurma talebimizin değerlendirilmesini keşif yapılması, bilirkişi raporu hazırlanması ve bilirkişi raporuna itiraz süreçlerinin tamamlanması sonrası değerlendirilmesine karar vermesi akabinde 7 Haziran 2024 tarihine keşif günü belirlemiştir.
Bozkırın ortasında vaha alanı gibi tanımlanabilecek Samut Baba Tekkesine ev sahipliği yapan yörede hayata geçirilmek istenen ve birçok yönden eksiklik ve hata içeren projenin yöreye önemli olumsuz çevresel etkileri oluşmaksızın yürütmesinin durdurulması ve akabinde iptaline karar verilmesi için 7 Haziran tarihinde gerçekleşecek olan keşfin önemli olduğunu ileterek doğasına, suyuna sahip çıkmak isteyen herkesi keşif günü dayanışmaya bekleriz.”