Antik bir at nalı yengeci, dövüşen dağ keçisi ve ateşböceklerinin parıltısıyla aydınlanan bir ormanın yer aldığı 59. Yıllık Yılın Yaban Hayatı Fotoğrafçısı yarışmasının kazananları, hayvanların nefes kesen sahnelerini ve büyüleyici davranışlarını ortaya çıkarıyor.
Londra‘daki Doğa Tarihi Müzesi tarafından geliştirilen ve üretilen prestijli yarışma, bu hafta kazananlarını açıkladı. Bu yıl, uluslararası jüri heyeti, 95 ülkeyi kapsayan 49.957 başvurudan oluşan bir havuzdan kazananları seçti.
Kazanan her fotoğrafın iyi bir şekilde oluşturulduğu ve etik olarak elde edildiği kabul edildi, ancak bu fotoğraf koleksiyonu aynı zamanda türlerin günümüzde karşı karşıya olduğu koruma sorunlarına da dikkat çekiyor.
Yarışmada beğeni kazanan fotoğraflar 13 Ekim – 30 Haziran 2024 tarihleri arasında müzede sergilenecek ve sergi, Birleşik Krallık ve diğer ülkeleri kapsayacak.
Aşağıda, hayvanların çarpıcı manzaralarını ve insanların çevre üzerindeki etkisini gösteren dokunaklı sahneleri gösteren, kazanan görüntülerden bazıları yer alıyor.
Laurent Ballesta’nın antik denizcisi
At nalı yengeçleri gerçekten eski yaratıklardır. Resimde görülen üç omurgalı tür, yaklaşık 100 milyon yıl önce evrimleşti. Dinozorların neslinin tükenmesine ve birçok buzul çağına katlandı, ancak şimdi habitat tahribatı ve aşırı avlanma, hayatta kalmasını tehdit ediyor. Dünyadaki dört at nalı yengeci türü arasında, üç omurgalı at nalı yengeci, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği tarafından tehlike altında olarak işaretlenen tek türdür.
Ancak Filipinler‘in Pangatalan Adası kıyısındaki korunan sularda türün bir miktar umudu var. Fransız deniz biyoloğu ve fotoğrafçı Laurent Ballesta, okyanus yaşamını belgelemek için bölgeye gitti ve bu at nalı yengeç fotoğrafıyla yarışmada büyük ödülü kazandı. 2021’de de büyük ödülü kazanan Ballesta, yarışmayı birden fazla kazanan ikinci fotoğrafçı oldu.
Jüri heyeti başkanı Kathy Moran yaptığı açıklamada, “Bir at nalı yengeçini doğal ortamında bu kadar canlı ve akıl almaz derecede güzel bir şekilde görmek şaşırtıcıydı” dedi
Moran‘ın açıklamada belirttiği gibi at nalı yengeçleri insan sağlığı açısından kritik öneme sahiptir. Hayvanların mavi kanı, aşıların bakteriyel kontaminasyon açısından test edilmesi için kullanılıyor. Ancak at nalı yengeçlerinin insanlar tarafından avlanmasının ve onları riske atmasının nedenlerinden biri de bunların faydasıdır.
Bu görüntüde, yengeçlerden çok örümcekler ve kenelerle daha yakın akraba olan yaratık, at nalı yengecinin hareketiyle ortaya çıkabilecek yiyecek arayışı içinde üç yavru altın trevalli balık tarafından takip edilerek çamurun üzerinde hareket ediyor.
Ballesta, BBC News‘den Jonathan Amos‘a şöyle konuştu: “Fotoğraftaki teknik zorluk doğru hızı ve diyafram açıklığını bulmaktı, çünkü benim dileğim sakin at nalı yengecini dondurmak ama küçük balığın donmamasını sağlamak ve ne kadar heyecanlı olduklarını göstermekti. Aralarındaki zıtlığı göstermek istedim; biri güçlü ve yavaş, diğerleri hızlı ve kırılgandı.”
Luca Melcarne’ın Alp pozlaması
Fransız doğa fotoğrafçısı Luca Melcarne aynı zamanda profesyonel bir dağ rehberi ve müzeye göre “soğuğa bağımlı”.
Melcarne, Fransız Alpleri‘ndeki Vercors Bölge Tabiat Parkı‘nda yaşıyor ve çalışıyor ve sıklıkla bölgenin yaban hayatını fotoğraflıyor.
Bu dağ keçisini bulmak için sabah erkenden hayvanın bölgesinde olmak istiyordu. Bölgeye ulaşmak için altı saat kayak yaptı ve geceyi geçici bir barınakta geçirdi. Görkemli yaratık ortaya çıktığında Melcarne, fotoğrafı çekmeden önce nefesiyle kameranın buzunu çözmek zorunda kaldı.
Ormanın Yüzü, Vishnu Gopal
Hintli fotoğrafçı Vishnu Gopal, Tapir, São Paulo yakınlarındaki Brezilya yağmur ormanlarındaki bataklıkta yerde bazı toynak izlerini fark etti. Konusu ortaya çıkana kadar bir saat boyunca sabırla bekledi: bir ova tapiri, atların ve gergedanların bitki yiyen akrabası, uzun bir burun hortumuna sahip. Gopal, uzun pozlama ve fener ışığı kullanarak hayvanın portresini yakaladı.
Fotoğraf tapirlerin yasa dışı avlanma, habitat kaybı ve araçlarla çarpışma gibi karşı karşıya olduğu tehditlere dikkat çekiyor. On milyonlarca yıl boyunca çok az değiştiğine inanılan eski memeliler, ormanların büyümesini destekleyen önemli tohum dağıtıcılardır .
Baykuşların yol evi, Carmel Bechler
Kalabalık bir yolun yanında iki peçeli baykuş, terk edilmiş bir beton binanın penceresinden dışarı bakıyor.
On yedi yaşındaki İsrailli fotoğrafçı Carmel Bechler, bu fotoğrafla Yılın Genç Yaban Hayatı Fotoğrafçısı ödülünü kazandı. O ve babası, Bechler‘in önceki yıl peçeli baykuş gördüğü bu noktaya gittiler ve kuşları rahatsız etmemek için arabaya saklandılar. Genç fotoğrafçı, geçen araçların ışığını yakalamak için uzun pozlama tekniğini kullandı.
Yapılan açıklamaya göre İsrail, dünyadaki en yoğun peçeli baykuş popülasyonuna ev sahipliği yapıyor. Ulusal bir program, çiftçilerin mahsullerinin yakınına yerleştirebileceği kuşlar için yuva kutuları sağlıyor; bu, kemirgen ilacı ihtiyacını azaltan bir haşere kontrol stratejisi .
Hadrien Lalagüe’nin yılan gösterisine sessizlik
Bir anda bir kamera tuzağına yakalanan beş gri kanatlı trompetçi kuş, tehditkar bir boa yılanının yanından geçip gitmesini izliyor. Boyu 2 metreyi aşan yılan, kuşları yemiş olabilir.
Fransız biyolog ve fotoğrafçı Hadrien Lalagüe, altı ay boyunca Fransız Guyanası‘ndaki Guiana Uzay Merkezi yakınındaki yağmur ormanını ziyaret etti ve kamera tuzağının bakımını yaptı. Ekipmanını nemden ve plastik yiyen karıncalardan korudu ve kurulumuna kaçak avcılardan gelebilecek her türlü zararı düzeltti.
Lennart Verheuvel’den son nefes
Hollandalı fotoğrafçı Lennart Verheuvel, Hollanda‘da bir plajda mahsur kalan bir orca’yı yakaladı. Yaratığın ölümünden sonra üzerinde yapılan araştırmalar, onun yetersiz beslendiğini ve çok hasta olduğunu ortaya çıkardı.
Verheuvel, Instagram’da “Bu an, geçen yıl Hollanda‘nın Zeeland kıyısındaki evimin yakınında bir orkanın kıyıya vurmasıyla yaşandı” diye yazdı . “Oraya gittim ve akşam olduğunda bu fotoğrafı çektim.”
Avrupa sularındaki orkalar ve yunuslar, dünya çapındaki diğer deniz memelileriyle karşılaştırıldığında vücutlarında poliklorlu bifeniller (PCB’ler) adı verilen kimyasalların en yüksek konsantrasyonlarından bazılarına sahiptir. PCB’ler 1986 yılındaki uluslararası bir anlaşmayla yasaklanmış olsa da, çevrede uzun süre kalarak balina ve yunusların üreme başarısını azaltabilir ve bağışıklık sistemlerini zayıflatabilirler.
Fotoğrafçı Instagram’da şunları ekledi: “Umarım [fotoğraf] orca gibi zirve yırtıcıların bile bugünlerde karşılaştığı zorluklara dikkat çekmeye yardımcı olur.”
Mike Korostelev imzalı su aygırı çiftliği
Güney Afrika‘nın Kosi Körfezi‘nde bir anne su aygırı ve iki yavrusu berrak, sığ sularda dinleniyor. Su aygırlarının üremesi yavaştır; genellikle her iki ila üç yılda bir buzağı doğururlar. Gençler yaklaşık yedi yaşına kadar annelerinin yanında kalırlar.
Rus fotoğrafçı Mike Korostelev bu kareyi çekerken su aygırlarına güvenli bir mesafede durdu. Anneyi ve yavruyu strese sokmak istemediği için hayvanlarla birlikte suyun altında sadece 20 saniye geçirdi.
Gece yarısı güneşinin kuşları, Knut-Sverre Horn
Norveçli fotoğrafçı Knut-Sverre Horn, bir tür martı olan siyah bacaklı kediciklerin bu görkemli görüntüsünü yakaladı.
Horn, Norveç‘in Vardø kentindeki terk edilmiş bir balık işleme fabrikasının içinden, gece yarısı yaklaşırken pencere kenarında yuva yapan kuşların alçak yaz güneşi tarafından aydınlatılmasını izledi.
Kedicikler neredeyse tüm yaşamlarını açık okyanusta geçirirler ve kıyıya yalnızca yuva yapmak için dönerler. Ancak kirlilik ve ısınan okyanuslar yiyecek kıtlığına yol açtıkça kuşlar giderek daha fazla insanlara daha yakın vakit geçiriyor.
Sriram Murali’den muhteşem ışıklar
Hindistan‘ın Anamalai Kaplan Koruma Alanı‘na alacakaranlık geldiğinde havada küçük ışık patlamaları belirmeye başlar. Çok geçmeden bu bireysel fenerlere başkaları da katılıyor ve ormanın her yerinde genişleyen parıltı uyum içinde yanıp sönüyor.
Hintli fotoğrafçı ve karanlık gökyüzü savunucusu Sriram Murali, ateşböceklerinin yaydığı bu ruhani ışığı, her biri 19 saniye süren 50 uzun pozlama serisiyle yakaladı. Birden fazla çekimin birleşiminden oluşan bu görüntü, böceklerin 16 dakikaya yayılan ışığını gösteriyor.
Ateşböcekleri, biyolüminesans adı verilen bir süreçte eşlerini çekmek için kendi ışıklarını üretirler. Ancak bu parıltıyı görmeye güvendikleri için ışık kirliliği türler için bir endişe kaynağıdır.
Rachel Bigsby’den kur yapma sanatı
İngiliz fotoğrafçı Rachel Bigsby, İskoçya‘nın Noss Adası‘nda kur yapan bir çift sümsük kuşunu tekneden yakaladı. Her yaz kuşların üremek için gelmesiyle adanın sümsük kuşlarının sayısı 22.000’e çıkıyor. Bigsby, yaptığı açıklamada bu ikilinin “daha alçak bir çıkıntıda izole edilmiş, boyunlarını birbirine geçirmiş ve guano çizgileriyle çerçevelenmiş” olduğunu söylüyor.
Sümsük kuşları, dünya genelinde evcil ve yabani kuş popülasyonlarını büyük ölçüde azaltan 2022 kuş gribinden ağır bir darbe aldı. Ama şimdi büyük deniz kuşları iyileşiyor gibi görünüyor. Mayıs ayında yayınlanan bir araştırma, kuşların karakteristik mavi süsenlerinin, kuş gribinden kurtulduktan sonra siyaha döndüğünü ortaya çıkardı.
Bertie Gregory tarafından dalgalanan balinalar
Birleşik Krallık‘ta yaşayan fotoğrafçı Bertie Gregory, orkaların tuhaf davranışlarını tasvir eden bu drone çekimini yakaladı: Bu deniz memelileri, suda bir buz kütlesindeki foku parçalayan dalgalar yaratarak avlanacaklar. Ancak müzeden yapılan açıklamaya göre “yüksek sıcaklıkların buz kütlelerini eritmesiyle birlikte foklar karada daha fazla vakit geçiriyor ve bu yüzden ‘dalga yıkama’ davranışı ortadan kalkabilir”.
Gregory, şiddetli rüzgarlar ve dondurucu soğuklar altında orkaları arayan bir deniz gezisinde bu davranışa tanık oldu. Bir açıklamasında “Uyanık olduğumuz her dakikayı teknenin çatısında tarayarak geçirdik” diyor.
Amit Eshel’den Hayat Sınırda
İsrail‘in Zin Çölü‘ndeki bir uçurumun kenarında dramatik bir kavgada bir çift Nubya dağ keçisi çarpışıyor. Çiftleşme mevsimi yaklaştıkça erkek dağ keçilerinin vücutları diğer bekarlarla yüzleşmeye hazırlanır: Tüylerinin bazı kısımları koyulaşır ve boyun kasları kalınlaşır. Bu yoğun mücadelelerde hayvanlar kafalarını birbirine çarpıyor, bazen de boynuzlarını kırıyorlar.
İsrailli fotoğrafçı Amit Eshel bu iki dağ keçisine bir uçurumun tepesindeki görüş noktasından tanık oldu. Savaşı ve arka planını yakalamak için geniş açılı bir mercek kullandı. Yaklaşık 15 dakika sonra kavga sona erdi ve iki dağ keçisinden de ciddi bir yaralanma olmadı.