İnanç Özgürlüğü Girişimi, ‘Türkiye’de Din, İnanç veya İnançsızlık Temelli Nefret Suçları 2022 Raporu’nu yayımladı. İnanç Özgürlüğü Girişimi Proje Koordinatörü Mine Yıldırım ve İletişim Sorumlusu Funda Tekin’in kaleme aldığı rapora göre 2022’de din, inanç veya inançsızlıkla bağlantılı 36 nefret suçu veya olayı bilgisine ulaşıldı.
Çalışmanın kapsamında hedef alınan gruba göre incelenen nefret suçu vakalarının, 15’inin Alevilere, 15’inin Hıristiyanlara, 4’ünün Yahudilere, 1’inin Ezidilere ve 1’inin Müslümanlara yönelik olduğu tespit edilmiştir. Raporda, nefret suçlarının ihbar edilmesini engelleyen önemli faktörlerin arasında bu suçların kanıksanmış olması, mağdurların suçu ihbar etmekten kendileri için risk yaratacağını düşünmeleri gibi sebeplerin olduğu ve bu sebeple elde edilen verilerin Türkiye’deki nefret suçlarının gerçek boyutunu yansıtmayabileceği vurgulanmıştır.
Alevilerle İlişkili Mekanların İşaretlenmesi Uzun Süredir Gözlemleniyor
Okul, mezarlık, ibadet yeri veya ev gibi din veya inanç topluluklarıyla ilişkili mekanlara yönelik saldırıların en sık karşılaşılan olaylardan olduğu ifade edilen raporda Alevilerle ilişkili mekanların işaretlenmesinin uzun süredir gözlemlenen yaygın örüntülerden biri olduğu belirtildi.
Cemevleri, Kiliseler, Mezarlıklar Hedefte
Raporda 2022’de işlenen nefret suçlarının bazılarının sıralanması şu şekildedir.
– İstanbul Üsküdar Surp Garabet Kilisesi kapısına “MAL Hıristiyan” yazıldığı bildirildi.
– Mardin Nusaybin’de bir Ezidi’nin evinin yakıldığı aktarıldı.
– İstanbul Şişli’deki Ermeni Katolik İlk ve Ortaokulu’nun kapısına, kimliği belirsiz kişilerce Nazi sembolü gamalı haçın çizildiği aktarıldı.
– İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Trabzon’daki aile mezarlığına gamalı haç çizildiği aktarıldı.
– Muharrem orucunun ilk gününde Ankara’da cemevlerine ve Alevi kurumlarına arka arkaya dört saldırı düzenlendi.