Netflix’in 2023 yapımı yeni filmi Paradise (Cennete Yakın) Alman menşeili, distopik bir hikaye içeriyor. Film, insanlığın sürekli bir ilerleme ve yenilik peşinde koşarken karşılaştığı ahlaki, etik ve toplumsal sorunları ele alıyor. Ancak daha önce Black Mirror izlediyseniz ve çok sevdiyseniz, buradaki distopya ürkütücülüğü dozu sizi pek tatmin etmeyebilir.
İnsanlığın önce doğayı, sonra da Tanrı’yı yenme çabalarının ardından geldiği nokta olarak, ölümsüzlük fikrinin üzerine kurulu bir hikaye Paradise. Nihayet ölümsüzlüğün formülü bulunmuştur. Bu başkalarının hayatından çalmak, ya da satın almak anlamına da gelse, elbette dünya tarihinin gidişatını kökünden değiştiriyor.
Paradise filmi (2023) konusu
Filmde AEON adında bir şirket, DNA uyumu olan insanlar arasında yaş transferini mümkün kılar. Bu teknoloji, zenginlerin daha uzun yaşamalarına olanak tanırken, fakirler ve göçmenler bu sistemin yakıtı haline gelir. Öyle ki, genç yaşlarda onlarca yılını satarak birkaç gün içinde yaşlananlar ve bu yılları satın alıp gençleşen zenginler arasındaki tezat, filmde çarpıcı bir şekilde sunulurken, hikayenin akışında “ben olsaydım ne yapardım?” diye sorduğumuz anların sayısı oldukça fazla.
Distopik filmler evreninde çıtayı arşa çıkaran Black Mirror, ister istemez benzer konulara rastladığımızda kıyas konusu oluyor. Bu açıdan bakıldığında Paradise, teknolojinin ahlaki ve etik sınırlarını sorgulama amacı güderken, bazı noktalarda kendi potansiyelini tam olarak kullanamamış bir film olarak kalıyor. Senaryonun bazı kısımları göze batacak ölçüde vasat, kurgu ile ilgili eleştiriler de çok. Ancak bu eksikliklere rağmen, filmi izlerken sıkılmıyor, hatta bazen derin düşünmelere dalmış buluyoruz kendimizi.